Skador

Skador

Upp till var och en
Vi använder oss inte av kroppspoängsystem eller något sådant. Det är upp till var och en att avgöra hur stora skador man fått, hur påverkad man blir och hur fort de läker. Spela dock på dina skador som om de vore verkliga och eventuella men kommer ge folk något att prata om under kommande lajv. Mer information finns att finna i reglerna om strid

Bli inte sur om ditt välplanerade bakhåll inte dödar ditt offer. Ditt offer har kanske arbetat i månader på sin rollperson,  lagt ner mycket pengar på sin utrustning, byggt upp en status under flera lajv och kanske inte vill se sin rollperson på kyrkogården.

Grundregeln är att det är du som bestämmer om din karaktär dör eller ej. Har du en karaktär som beter sig på ett sätt att hen riskerar att dö är det dock rimligt att den också kan råka dö. Det hela styrs också lite av situationen. Är du med i en eldstrid inne i byn kan du styra ifall du blir träffad eller inte och hur pass skadad du blir. Riktar någon en revolver mot din panna och trycker av är det ganska troligt att du dör.

Just eftersom den som blir skjuten själv bestämmer om karaktären dör eller ej ser vi det som en stark rekommendation att göra upp denna typ av scener i förväg med en person som du planerar att skjuta. Sedan kan saker ske i stridens hetta.


Verklig eller fejkad skada

Om man är osäker på om någon spelar skadad eller är skadad på riktigt, så fråga helt enkelt. Är det en allvarlig skada, så ropa SKARP SKADA och skicka om möjligt någon efter mer hjälp. Det finns många vårdutbildade på lajvet och utrustning finns bl a i saloonen.

Är det en fejkad inlajv skada, så fortsätter man att spela. Du som spelar skadad, bli inte arg för att någon går off (slutar spela). Förmodligen har du spelat din roll väl och borde ta det som beröm istället.

Om du blir skadad på riktigt och har möjlighet, så använd orden:
SKARP SKADA.

Om döden inträffar?
Vad gör jag om en karaktär dör? När krutröken har lagt sig ser du till att någon bär bort “liket” till en avskild plats samt kontaktar någon av arrangörerna. Särskilt viktigt är det intrig-arr får reda på att karaktären inte längre lever eftersom din karaktärs död kan få konsekvenser på andras intriger.

En ny karaktär
Om du spelar en karaktär som riskerar att dö rekommenderas att du har en backup-karaktär. Denna bör då ha annan klädsel än din ursprungliga karaktär. Har du inte någon backupkaraktär kan du få hjälp av arr att låna ihop en ny klädsel. Ett tredje alternativ är att du helt enkelt knyter ett rött band runt armen (går att låna av arr) så att andra spelare vet att du har en ny karaktär.