PRaktiskt OCH Säkerhet

Eld

Börjar det brinna så ropar man SKARP ELD eller SKARP BRAND och därefter VAR det brinner. Hör du det så repeterar du det så det når hela byn.

Det finns ett antal övertäckta men utmärkta brandsläckare utplacerade i byn. Lär er var den närmaste brandsläckare finns i händelse av att ni behöver använda den.


INGEN eld i husen förutom det hus som har godkända eldstäder. (Longhorn Bridge). Gasolkamin FÅR användas med kravet att det MÅSTE finnas någon i huset som håller eldvakt. Görs inte detta så kommer den att konfiskeras och återfås efter lajvet.


Eld utomhus är tillåtet under samma förutsättningar. MEN BARA I GODKÄNDA ELDSTÄDER. Vill du elda så fråga Arr om platsen är godkänd. Ved till brasor hämtas på andra ställen än vid köket. Den veden tillhör köket och är således till för att ni ska få mat.

Lampor/lyktor med olja eller fotogen eller stearinljus är endast godkända inomhus ifall lågan är täckt och lyktan står stadigt så att den ej välter

Mat

All lagad mat som serveras är Laktos och Glutenfri. Tänk på att ni med allergier UTÖVER detta anmäler er till köket när ni kommer så att de får pricka av att ni är här.


Köket är förbjudet område för deltagare av hygienskäl. Har du sten under fötterna är du på fel plats. Samma sak gäller bakom baren och förhänget bakom i värdshuset.

Däremot är det mycket uppskattat att hugga ved och bära vatten till köket. Det är sånt som premieras med en bit choklad eller en kaka. En smakbit på kvällens måltid går säkert också att lösa.

Har ni mot förmodan lyckats att missa mattiderna så finns det nästan alltid möjlighet att gå införbi köket och få lite rester eller ett par mackor även utanför tiderna.

Tänk på att ER DISK DISKAR INTE SIG SJÄLV!! Det gör NI! Sen spelar det ingen roll om ni är storhövding i ett banditband eller självaste President Andrew Johnson. Enda sättet att komma ifrån det är att inlajv bli av med den sysslan. Köket är inte ansvarigt för att städa efter er.

Kaffe och te finns alltid att hämta i köket. Alla varma drycker hämtas vid härden ute i köket. Gå in och köp er en kopp i baren och hämta sen innehållet i köket. Tänk på att det inte är självservering. Sten under fötterna om ni minns?

Vatten

Ingen tvätt eller hygienaktivitet får ske i närheten av brunnen. Den har tidigare år sinat när det är många som tar samtidigt men det rinner till på nån timme igen. Köket har företräde till brunnen. Vill man vara snäll så går man bort och frågar köket om man kan hämta ett par hinkar. Då kan man få kaka eller choklad för besväret. Och man får en väldigt glad kökspersonal. Det är positivt. Då kan man ju t o m få MER mat 😉

Tänk på att vatten är viktigt så se gärna till att dricka mycket under lajvet. Ni gör av med mer än ni tror.

Kyla

Septembernätterna kan vara kalla! Ta med filtar, sovsäck och liggunderlag. Lite tips på hur man behåller värmen under natten:

Ta av dig dina KLÄDER!
Ja det låter konstigt men är du utan kläder i sovsäcken så värmer du upp den och den håller dig varm. Med kläder på får du inte upp temperaturen i själva sovsäcken som då istället kyler ner dig.

Lägg filtar även UNDER dig.
Markkyla är värre än luftkyla. En bra isolering under håller dig mycket varmare än 200 filtar på dig.

Ta med ett par extra filtar om ni kan.
Nån har kanske fått med sig för lite filtar och då är det bättre att hjälpas åt än att vi behöver köra folk till sjukhuset med hypotermi. Håll koll och hjälp varandra.

Vapen

Skjutvapen

Alla vapen som ska användas i lajvet skall besiktigas. Vapen som är skjutbara (originalvapen som är licensfria) skall inte skjuta mer än tändhatt om inget annat sägs av arr vid speciellt tillfälle och regisserad av arr. Licenspliktiga vapen ska stanna hemma.

Knivar

Inga knivar som är av metall får användas i någon form av våldssammanhang. De stannar i skidan förutom när man ska titta på det eller använda det till något vettigt, skära korv t ex.
Latexknivar SKALL besiktigas och beläggs ev med stickförbud beroende på om den har hård kärna eller inte.

Smällar/skott

Knallpulver och tändhattar är fullt godkända som ”skott”. Vill man ha mer för effekts skull så pratar man med Arr. Den som skjuter med något man inte får kommer med omedelbar verkan avvisas från lajvområdet.

Ifall man avlossar skott ska det inte finnas personer i närheten som kan ta skada. Varken vad gäller krutstänk eller av knallarna. Detta innebär att man inte ska stå för nära. Vad som är för nära beror på vilken typ av vapen du har och hur högt det smäller. Men absolut inte trycka av din revolver precis i någons ansikte.

För allas trevnad är det förbjudet att avlossa skott inomhus! Undantag gäller saloonen där vanliga knallpulverskott får användas.

Barn och vapen

Ett par minderåriga har fått tillstånd av arr att bära ”riktiga” vapen. Dessa gör detta under föräldrarnas ansvar. Träpistoler och trägevär är inte ”riktiga” vapen.

Våld

Ska ni bruka våld mot annan deltagare så måste detta vara regisserat. Slagsmål är inte bara snyggt. Det är nått vi VILL se och därför uppmuntrar till att ni faktiskt gör. Tänk på att båda ska vara med på det och gärna öva lite innan så att ni inte skadar varandra eller åskådare. Inga tillhyggen förutom godkända av latex får användas vid dessa scener. Spelar man fysiskt så gör man det mot folk som godkänner det. INGEN annan.

Skarp skada

ALLT spel ska avslutas när någon ropar SKARP SKADA och vilken plats det är. Hör du det så repetera det så hela byn hör.

Vanligt förfarande vid skarp skada. ABC gäller (andning blödning chock) Hjärtstartare finns på området. Värdshuset har viss första förbandsutrustning. Arrgruppen vill gärna veta om det är någon mer deltagare som är sjukvårdsutbildad på plats för att ev kunna hänvisa även till dessa vid mindre blessyrer.

Alkohol

Som vanligt är det här lavjet inte ett nyktert lajv. Däremot arbetar vi för att minska graden av berusning. Vi är ett par stycken som kommer gå runt och kontrollera grader av berusning bland er deltagare och bedömer vi att ni har fått nog så blir er karaktär ombedd att gå och lägga sig. Det är inte en IN-uppmaning. Det är en OFF-uppmaning.

Åtlyds inte denna så kommer vederbörande att avhysas från lajvområdet och får själv ombesörja sin hemtransport på lämpligt sätt oavsett tid på dygnet.

Behövs denna åtgärd resulterar det självklart i att man inte är välkommen på lajvet i fortsättningen heller.

INGEN under 20 får dricka alkohol. Det är systembolagsålder som gäller på lajvet. Kontroller kan förekomma.

Så ta gärna en öl eller en whisky. Men håll det på en lagom nivå.

Rökning

Rökning är endast tillåten utomhus och med visad hänsyn till icke rökare.

Off-lajv/In-lajv

Det råder ingen nattfrid eller husfrid på lajvet så i princip är det tillåtet för spelare att gå in i andra spelares hus (men med risk för konsekvenser IN-LAJV såklart). Detta betyder att man får stjäla personers tillhörigheter (dock ej vapen utan att kolla med arr). Denna typ av spel (stöld i karaktärers hem) är dock inget vi uppmuntrar till ifall det inte kopplar till din intrig.

Om man vill kan man lägga viktiga ägodelar (såsom värdesaker eller mediciner) i en låda eller ask märkt med OFF-runan (ett ”y” i en cirkel). Då får dessa inte stjälas! Vi har dock inget krav på att OFF-ägodelar (mobiltelefoner, moderna ryggsäckar/sovsäckar måste förvaras i OFF-kistor eller dylikt. Dock bör de inte ligga synligt i husen.

Fredade zoner

Det finns ett par hus som är på olika sätt är fredade:

Saloonen, telegrafstationen och handelsboden får INTE rånas. Detta gäller såväl kontanter, inlämnade flaskor i saloonen eller spelbara dokument såsom telegram och värdehandlingar i form av handelsvaror.

Även trygghetsvärdarnas hus är såklart fredat. I detta fall betyder det att ingen annan än trygghetsvärdarna och den eller de personer de bjuder in till huset är välkomna in.