Tips och info

Eld

Börjar det brinna så ropar man SKARP ELD eller SKARP BRAND och därefter VAR det brinner. Hör du det så repeterar du det så det når hela byn.

Det finns ett antal övertäckta men utmärkta brandsläckare utplacerade i byn. Lär er var den närmaste brandsläckare finns i händelse av att ni behöver använda den.
INGEN eld i husen förutom det hus som har godkända eldstäder. (Longhorn Bridge)
Gasolkamin FÅR användas med kravet att det MÅSTE finnas någon i huset som håller eldvakt. Görs inte detta så kommer den att konfiskeras och återfås efter lajvet.
Eld utomhus är tillåtet under samma förutsättningar. MEN BARA I GODKÄNDA ELDSTÄDER. Vill du elda så fråga Arr om platsen är godkänd. Ved till brasor hämtas på andra ställen än vid köket. Den veden tillhör köket och är således till för att ni ska få mat.

Vatten

Ingen tvätt eller hygienaktivitet får ske i närheten av brunnen. Den har tidigare år sinat när det är många som tar samtidigt men det rinner till på nån timme igen. Köket har företräde till brunnen. Vill man vara snäll så går man bort och frågar köket om man kan hämta ett par hinkar. Då kan man få kaka eller choklad för besväret. Och man får en väldigt glad kökspersonal. Det är positivt. Då kan man ju t o m få MER mat 😉

Tänk på att vatten är viktigt så se gärna till att dricka mycket under lajvet. Ni gör av med mer än ni tror.

Logi

Vår ambition är att ni kommer att bo i hus där det finns tak, golv och väggar. Somliga hus finns det madrasser i och andra inte. Förutsätt inte att det finns en madrass utan ta med er att ligga på så blir ni inte besvikna över att det inte finns. Flytta INTE runt madrasser mellan husen för att ni tycker att det är en bra ide. Husförvaltarna blir lätt ledsna när de kommer ut och deras madrasser är borta.
Tänk på att det är kyligt på nätterna. Ta med filtar, sovsäck och liggunderlag. Lite tips på hur man behåller värmen under natten:

Ta av dig dina KLÄDER!
Ja det låter konstigt men är du utan kläder i sovsäcken så värmer du upp den och den håller dig varm. Med kläder på får du inte upp temperaturen i själva sovsäcken som då istället kyler ner dig.

Lägg filtar även UNDER dig.
Markkyla är värre än luftkyla. En bra isolering under håller dig mycket varmare än 200 filtar på dig.

Ta med ett par extra filtar om ni kan.
Nån har kanske fått med sig för lite filtar och då är det bättre att hjälpas åt än att vi behöver köra folk till sjukhuset med hypotermi. Håll koll och hjälp varandra.

Vapen

Skjutvapen

Alla vapen som ska användas i lajvet skall besiktigas. Vapen som är skjutbara (originalvapen som är licensfria) skall inte skjuta mer än tändhatt om inget annat sägs av arr vid speciellt tillfälle och regisserad av arr. Licenspliktiga vapen ska stanna hemma.

Knivar

Inga knivar som är av metall får användas i någon form av våldssammanhang. De stannar i skidan förutom när man ska titta på det eller använda det till något vettigt, skära korv t ex.
Latexknivar SKALL besiktigas och beläggs ev med stickförbud beroende på om den har hård kärna eller inte.

Smällar/skott

Knallpulver och tändhattar är fullt godkända som ”skott”. Vill man ha mer för effekts skull så pratar man med Arr. Den som skjuter med något man inte får kommer med omedelbar verkan avvisas från lajvområdet.

Barn och vapen

Ett par minderåriga har fått tillstånd av arr att bära ”riktiga” vapen. Dessa gör detta under föräldrarnas ansvar. Träpistoler och trägevär är inte ”riktiga” vapen.

Våld

Ska ni bruka våld mot annan deltagare så måste detta vara regisserat. Slagsmål är inte bara snyggt. Det är nått vi VILL se och därför uppmuntrar till att ni faktiskt gör. Tänk på att båda ska vara med på det och gärna öva lite innan så att ni inte skadar varandra eller åskådare. Inga tillhyggen förutom godkända av latex får användas vid dessa scener. Spelar man fysiskt så gör man det mot folk som godkänner det. INGEN annan.

SKADOR

Skarp skada

ALLT spel ska avslutas när någon ropar SKARP SKADA och vilken plats det är. Hör du det så repetera det så hela byn hör.

Vanligt förfarande vid skarp skada. ABC gäller (andning blödning chock) Hjärtstartare finns på området. Värdshuset har viss första förbandsutrustning. Arrgruppen vill gärna veta om det är någon mer deltagare som är sjukvårdsutbildad på plats för att ev kunna hänvisa även till dessa vid mindre blessyrer.

Spelskador

Död Mans Hand har alltid haft som policy att det är offret som bestämmer skada/träff. I år är det ingen skillnad.

MEN

Tänk på att det är laglöst land. Revolvern är förutbestämd att regera. Tänk på att ni faktiskt KAN bli skadade eller t o m DÖDADE. Får ni ett skott i pannan från 1 m håll så HAR den träffat er och ni har väldigt svårt att motivera varför ni fortfarande lever. Två personer som står och duellerar i två timmar för att ingen vill ta träff har liksom förlorat poängen. Två personer som duellerar och båda blir skottskadade på olika sätt är mer spelbart och SPELA på era skador efteråt. Ni blir inte friska från en kula i låret på 40 minuter. Fortsätt halta resten av lajvet, eller tills ni dör av det.

Ha gärna en reservkaraktär eller två med er. Vill ni inte ta livet av er huvudkaraktär så sätt på er er reservare och få honom bortskjuten. Ingen kommer sakna honom/henne men lavjet kommer bli mer levande och illusionen av laglöshet märks bättre. En reservkaraktär kan vara att ni byter rock med en kompis och tar en annan kompis hatt. Och vips så är John Turston från Tularosa född… och död… Och lajvet har fått ett kul inslag. Mer behöver man faktiskt inte göra.

Mat

All lagad mat som serveras är Laktos och Glutenfri. Tänk på att ni med allergier UTÖVER detta anmäler er till Lotta i köket när ni kommer så att hon får pricka av att ni är här. Lotta är den korta och snälla kockan som jobbar i köket och på Saloonen. Alla matfrågor hänvisas till henne.
Köket är förbjudet område för deltagare av hygienskäl. Har du sten under fötterna är du på fel plats.
Samma sak gäller bakom baren och förhänget bakom i värdshuset. Det är deras domän och där har de all rätt att ta din karaktär av daga bara genom att säga POTATISSKALARDÖD eller DEATH BY LÖKMÖK… Tror ni förstår hur jag menar här. He he he… Stay out of the kitchen alltså…

Däremot är det mycket uppskattat att hugga ved och bära vatten till köket. Det är sånt som premieras med en bit choklad eller en kaka. En smakbit på kvällens måltid går säkert också att lösa.

Har ni mot förmodan lyckats att missa mattiderna så finns det nästan alltid möjlighet att gå införbi köket och få lite rester eller ett par mackor även utanför tiderna.

Tänk på att ER DISK DISKAR INTE SIG SJÄLV!! Det gör NI! Sen spelar det ingen roll om ni är storhövding i ett banditband eller självaste President Andrew Johnson. Enda sättet att komma ifrån det är att inlajv bli av med den sysslan. Köket är inte ansvarigt för att städa efter er.

Kaffe och te finns alltid att hämta i köket. Alla varma drycker hämtas vid härden ute i köket. Gå in och köp er en kopp i baren och hämta sen innehållet i köket. Tänk på att det inte är självservering. Sten under fötterna om ni minns?

Alkohol

Som vanligt är det här lavjet inte ett nyktert lajv. Däremot arbetar vi för att minska graden av berusning. Vi är ett par stycken som kommer gå runt och kontrollera grader av berusning bland er deltagare och bedömer vi att ni har fått nog så blir er karaktär ombedd att gå och lägga sig. Det är inte en IN-uppmaning. Det är en OFF-uppmaning.

Åtlyds inte denna så kommer vederbörande att avhysas från lajvområdet och får själv ombesörja sin hemtransport på lämpligt sätt oavsett tid på dygnet.

Behövs denna åtgärd resulterar det självklart i att man inte är välkommen på lajvet i fortsättningen heller.

 INGEN under 20 får dricka alkohol. Det är systembolagsålder som gäller på lajvet. Kontroller kan förekomma.

 Så ta gärna en öl eller en whisky. Men håll det på en lagom nivå.

Sexistiskt beteende utanför spelets ramar

Detta tolereras inte. Ett mindre snesteg resulterar i de tre välkända varningarna, Första, Enda och Sista (EN varning alltså).
En gång till så får man lämna området med omedelbar verkan (se alkohol).

Stora klavertramp ger inga varningar utan direkt avvisning. 

Arrangörsgruppen fattar beslut om åtgärd i samråd med inblandade parter. Arrangörernas beslut är ej öppet för diskussion eller överklagande.