Praktiskt och Säkerhet

Eld

Börjar det brinna så ropar man SKARP ELD eller SKARP BRAND och därefter VAR det brinner. Hör du det så repeterar du det så det når hela byn.

Det finns ett antal övertäckta men utmärkta brandsläckare utplacerade i byn.


INGEN eld i husen. Gasolkamin får användas med kravet att det är under uppsikt. Görs inte detta så kan den komma att konfiskeras och återfås efter lajvet.


Eld utomhus är tillåtet under samma förutsättningar, men bara i godkända eldstäder. Vill du elda så fråga Arr om platsen är godkänd. Ved till brasor hämtas på andra ställen än vid köket.

Lampor/lyktor med olja eller fotogen eller stearinljus är endast godkända inomhus ifall lågan är täckt och lyktan står stadigt så att den ej välter

Mat

Måltider

Under lajvet kommer det att serveras frukost, lättare lunch och middag. Denna mat är kostnadsfri men man betalar i IN-LAJV-pengar. Tider för måltider är:

Fre:
Middag: 18.00 (strax före eller strax efter lajvstart).
Lör:
Frukost: 8.00-10.00
Lunch: 13:00
Middag: 18:00
Sön:
Frukost: 8.00-10.00

Köket strävar efter att tillgodose alla allergier, det är därför viktigt att du fyller i dina matpreferenser i anmälan. Har du några frågor under lajvet är det bara att fråga i köket.
Köket är förbjudet område för deltagare av hygienskäl. Samma sak gäller bakom baren och förhänget bakom i värdshuset.

Något som är uppskattat är att köket får hjälp med att hugga ved eller bära vatten till köket.

Har ni mot förmodan lyckats att missa mattiderna så finns det nästan alltid möjlighet att gå införbi köket och få lite rester eller ett par mackor även utanför tiderna.

Tänk på att diska efter er. I fiktionen spelar det ingen roll om ni är ledaren i ett stort banditband eller President Andrew Johnson. Det är alltså inte konstigt ifall högstatusroller står och diskar.

Kaffe och te finns alltid att hämta i köket. Alla varma drycker hämtas vid härden ute i köket. Gå in och köp er en kopp i baren och hämta sen innehållet i köket. Tänk på att det inte är självservering.

Vatten

Vi har två brunnar i byn, en vid Saloonen som är djupborrad och där köket alltid företräde. Den andre finns i nedre delen av byn och har tjänligt vatten att dricka ur, men under torra somrar kan denna sina och ta några timmar att fyllas på. 

Ingen tvätt eller hygienaktivitet får ske i närheten av brunnarna.

Kyla

Septembernätterna kan vara kalla. Ta med filtar, sovsäck och liggunderlag. Lite tips på hur man behåller värmen under natten:

  • Ta av dig dina kläder! Utan kläder i sovsäcken så värmer du upp den och den håller dig varm. Med kläder på får du inte upp temperaturen i själva sovsäcken som då istället kyler ner dig.
  • Lägg filtar även UNDER dig. Markkyla är värre än luftkyla. En bra isolering under håller dig mycket varmare än 200 filtar på dig.
  • Ta med ett par extra filtar om ni kan.

Våld

Slagsmål är inte bara snyggt. Det är nått vi VILL se och därför uppmuntrar till att ni faktiskt gör. Tänk på att båda ska vara med på det och gärna öva lite innan så att ni inte skadar varandra eller åskådare. Inga tillhyggen förutom godkända av latex får användas vid dessa scener. Spelar man fysiskt så gör man det mot folk som godkänner det. INGEN annan.

Skarp skada

ALLT spel ska avslutas när någon ropar SKARP SKADA och vilken plats det är. Hör du det så repetera det så hela byn hör.

Vanligt förfarande vid skarp skada. ABC gäller (andning blödning chock) Värdshuset har viss första förbandsutrustning. Arrgruppen vill gärna veta om det är någon mer deltagare som är sjukvårdsutbildad på plats för att ev kunna hänvisa även till dessa vid mindre blessyrer.

Sexuellt spel

Du får inte spela ut en våldtäkt eller liknande övergrepp. Inte under några omständigheter. Däremot kan man spela på att något sådant fruktansvärt har hänt, men då har inblandade deltagare kommit överens om offlajv vad som skett och inte spelat upp händelsen. Återigen – blir du osäker om något är ok med en person rent off eller om något gör dig obekväm – ta personen åt sidan och fråga diskret off. Det är lätt att missförstånd sker så fråga hellre en gång för mycket än för lite. All form av övrigt spel av sexuell karaktär kräver 100% samtycke från alla inblandade

Rökning

Rökning är endast tillåten utomhus och med visad hänsyn till icke rökare.

Djur

Vi tillåter djur på Död Mans Hand eftersom de bidrar till en levande känsla. Däremot är det viktigt att poängtera vissa förhållningsregler. Inga djur får gå fritt på området utan kräver inhängnad, att det hålls i eller att de är kopplade. Fråga även alltid innan du går in i ett tält eller hus tillsammans med ett djur eftersom det kan finnas personer som är rädda eller allergiska i lägret. Djur är alltid tillåtna på allmänna ytor utomhus så länge de är kopplade men visa alltid hänsyn. Ditt djur skall inte vara skotträdd, då pistolskott kan förekomma i större eller mindre grad.

Tänker du ha med ett djur ska du alltid fråga arrangören först

Off-lajv/In-lajv

Det råder ingen nattfrid eller husfrid på lajvet (men med risk för konsekvenser IN-LAJV ). Detta betyder att man får gå in i andras hus och stjäla intrigföremål och in-lajv valuta. Denna typ av spel (stöld i karaktärers hem) är dock inget vi uppmuntrar till ifall det inte kopplar till din karaktär eller intrig.

I husen skall alla off-föremål förvaras dolt, Om man vill kan man lägga viktiga ägodelar (såsom värdesaker eller mediciner) i en låda eller ask märkt med OFF-runan (ett “y” i en cirkel).

På DMH kan det förekomma pressade situationer, stelt spel och förtrycksspel. 

Är du osäker på om något är OK för din motspelare, ta personen åt sidan och fråga diskret t.ex: “off, känns det OK att jag gör X?”. Likaså om du känner att en situation håller på att bli jobbig eller om det är något du inte vill ha spel på, exempelvis om du missuppfattat något offlajv och råkat säga det i spel.

Ingen av vill sina motspelare illa, men vi har olika bakgrunder, olika erfarenheter och kan också komma från olika lajvkulturer, varför det kan hända att missförstånd sker. Det är bättre att ta några minuter off än att ha en dålig lajvupplevelse. Givetvis kan du alltid uppsöka en trygghetsvärd eller arrangör.

Skulle det uppstå en konflikt utanför spelet, lös det offlajv. Försök inte lösa offproblem i spel, det bäddar bara för missförstånd. Undvik också ryktesspridning offlajv – om en situation verkar konstig eller om någon bryter mot reglerna, ta kontakt med arrangör. Det har hänt att händelser som varit relativt små från början förstorats markant ryktesvägen och det riskerar att sätta alla inblandade i en tråkig sits.

I övrigt förväntas du vara inlajv så länge lajvet varar och du befinner dig på lajvområdet, även vid dassen. Tänk på att husen är lyhörda och att vem som helst kan stå utanför och lyssna.

Det är alltid accepterat att gå offlajv under spel om behov skulle uppstå. Om du vill gå planerat off med någon annan spelare en längre period, exempelvis för att förbereda en scen eller snacka av dig går det bra att göra det så länge ni är någonstans där ni inte stör andra. Rekommenderat är exempelvis att gå bort en bit längs vägen eller att sköta det lågmält inne i ett hus.

Fredade zoner

Det finns ett par hus som är på olika sätt är fredade:

Saloonen, telegrafstationen och handelsboden får INTE rånas. Detta gäller såväl kontanter, inlämnade flaskor i saloonen eller spelbara dokument såsom telegram och värdehandlingar i form av handelsvaror.

Även trygghetsvärdarnas hus är såklart fredat. I detta fall betyder det att ingen annan än trygghetsvärdarna och den eller de personer de bjuder in till huset är välkomna in.